Współczesne aranżacje jako element zabudowy kuchennej często wykorzystują wyspę. Jednak ta w niektórych przypadkach, zamiast poprawiać funkcjonalność wnętrza, mocno ją ogranicza. Półwysep kuchenny wprowadzony do pomieszczeń o niedużym metrażu może być dla wyspy świetną alternatywą. Nie tylko zajmuje zdecydowanie mniej od niej miejsca, bo jednym końcem  przylega do innej zabudowy, ale zapewnia podobny komfort jak wyspa podczas przygotowywania posiłków i użytkowania wnętrza. 

Tak naprawdę jedyną cechą, która odróżnia półwysep kuchenny od wyspy, jest sposób ustawienia oraz przestrzeń niezbędna do usytuowania takiego mebla w kuchni. Wyspa jest meblem wolnostojącym, który zapewnia użytkownikom dostęp do blatu z każdej strony. Natomiast półwysep kuchenny jest ograniczony z jednego końca pozostałą zabudową, do której przylega. W związku z tym nie daje możliwości, tak jak ma to miejsce w przypadku wyspy, swobodnego dojścia do blatu roboczego z każdej strony. Czy w związku z tym możemy mówić, że jest niefunkcjonalny? – Naszym zdaniem zdecydowanie nie. Spełnia bowiem szereg innych istotnych funkcji, a do tego może zagościć zarówno we wnętrzach o dużym metrażu, jak i zdecydowanie mniejszych.

Na granicy obu pomieszczeń

Jego zaletą jest to, że wizualnie oddziela kuchnię od salonu, co ma ogromne znaczenie w wielofunkcyjnych pomieszczeniach. Stanowi granicę pomiędzy nimi, określając, gdzie jedno się kończy, a drugie zaczyna. Dzięki temu półwysep zasłania wnętrze kuchni przed osobami, które przebywają w salonie. Czy takie rozwiązanie jest korzystne? Dla osób, które lubią, duże, otwarte wnętrza, ale jednocześnie nie chcą, by goście zaglądali do kuchni, z pewnością tak.

Półwysep kuchenny – jeszcze kuchnia, czy już salon?

Ponieważ półwysep, o czym wspomnieliśmy wyżej, znajduje się na granicy obu pomieszczeń i stanowi po części element wystroju kuchni, a po części salonu. To sprawia, że chcielibyśmy, by prezentował się efektownie i dobrze współgrał z reprezentacyjną częścią domu, czyli salonem. Poza stylistyką oraz kolorystyką, która powinna pasować zarówno do zabudowy kuchennej, jak i wyposażenia salonu, ważna jest również jego funkcjonalność. Wielu inwestorów decyduje się na ustawienie przy wysokim blacie półwyspu stołków barowych. Dzięki temu powstaje funkcjonalna przestrzeń do spożywania posiłków. W niedużych pomieszczeniach może ona z powodzeniem zastąpić stół w jadalni.

Wygodne miejsce do przechowywania

Warto zwrócić uwagę również na to, że pod blatem półwyspu znajduje się sporo miejsca, w którym można pomieścić kuchenne przybory oraz artykuły spożywcze. Dodatkowe szafki oraz szuflady to ogromny atut zwłaszcza w niedużych pomieszczeniach, w których brakuje przestrzeni do przechowywania.

Zalet takiego rozwiązania jest naprawdę wiele. I chociaż półwysep kuchenny nie gwarantuje dostępu do blatu roboczego z każdej strony, to i tak świetnie zastępuje wyspę.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge